Kiállítások > Időszaki kiállítások > XXVI. Magyar Sajtófotó kiállítás

     

XXVI. Magyar Sajtófotó kiállítás

2008. 03. 29. - 2008. 05. 01.
2. emelet

KÉPBEN VAGYUNK!

XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Kísérő kiállítások:
Az esélyegyenlőség jegyében
Ringier: 15 ÉV - 15 KÉP
2008. március 29 - május 1.
Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága ebben az évben is a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg a XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítást és kísérő kiállításait, amely 2008. március 29 - május 1. között látogatható.

Ötszáz kép - ötszáz megismételhetetlen pillanat

Az elmúlt év legjobb sajtófotóit felvonultató tárlaton azok az események, arcok, hangulatok "köszönnek vissza", amelyek a 2007-es esztendőt emlékezetessé tették. Olyanok, amelyek berögződtek az emlékezetünkbe, és amelyeket már másnap elfeledtünk. Drámai és örömteli pillanatok, küzdelmek, ünnep és gyász, hétköznapi élethelyzetek és soha többé ugyanígy tetten nem érhető művészeti és sportteljesítmények, természeti csodák.

Képek az olimpiára készülő Peking hétköznapjairól, a tibeti emberekről, a bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet végnapjairól, a Kossuth téri kordonbontásról, a Magyar Gárda eskütételéről, vonatbalesetről, a márciusi és októberi eseményekről, a budapesti fürdők különös világáról, a nulladik napi LGT-koncertről, az Egyesült Arab Emírségekben rendezett Al Ain Air Show-ról,  a függetlenégéért küzdő Koszovóról, a kajak-kenu versenyzőkről, a 4-es metró építéséről, a Völgyhíd átadásáról, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválról, Talmácsi Gábor motoros világbajnok győzelméről, a tiszavirágzásról, száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.

A hazai sajtófotográfia legnagyobb seregszemléje kaland és időutazás a mögöttünk hagyott, de az életünket még mindig befolyásoló 2007-es esztendő eseményei között.
Az esélyegyenlőség jegyében

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérő kiállításának szlogenje és témája megegyezik a 2008. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál szlogenjével. A tárlaton Bege Nóra szabadfoglalkozású fotóriporter, Illyés Tibor, az MTI fotóriportere, Pintér Márta fotóriporter, a BEST képszerkesztője, Sopronyi Gyula, a Népszabadság fotóriportere és Szalmás Péter, a Népszava fotóriportere képei láthatók.

Pintér Márta a budapesti Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthonban, az intézmény fennállásának 100. évfordulóján, készítette a Hendikep című, 100 képből álló kollekcióját, és a teljes anyagot 2003-ban, az emberi jogok nemzetközi napján a Lurdy Házban állította ki. A válogatás szűkített változata 2007 tavaszán az Európa Parlament szervezésében, a brüsszeli Magyar Intézetben volt látható. A most bemutatásra kerülő képsorozat azt a sok örömöt, küzdést, botlást, játékosságot, vidámságot, mosolyt, huncutságot, életszeretetet mutatja meg, amely csak a gyerekekre jellemző.

Bege Nóra évek óta hűséges krónikása az értelmi sérült színészekből álló Baltazár Színháznak. 2006 nyarán egy hetet töltött el a társulat tagjaival Vallauris-ban, a francia Riviéra egyik városában, ahol az új színdarab "Picasso: A világ teremtése" előkészületeihez "gyűjtöttek" érzéseket, hangulatokat. Képriportjáért a 2006. évi Sajtófotó Pályázat művészet (sorozat) kategória I. díját nyerte el. A franciaországi képek mellett a Baltazár Színház ÖRÖKNAPTÁR című portré-verseskötetéhez készített felvételei is bemutatásra kerülnek.

Illyés Tibor és Szalmás Péter fotóriporterek képei a 2004. évi nyári és téli paralimpiai játékok emlékezetes pillanatait elevenítik fel.
Sopronyi Gyula "Megyünk" című képe az 1997. évi Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját nyerte el.

15 év - 15 kép

A Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a magyar piacon. A tárlaton az elmúlt 15 évet visszaidéző különleges fotógyűjteményből látható válogatás. Azoknak a fotóriportereknek a munkái, akik a kiadóhoz tartozó lapoknál dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak, és egyéni látásmódjuk, sokszínű témaválasztásuk bizonyítja, hogy a magyar sajtófotográfia élvonalába tartoznak.
A kiállítás a svájci anyavállalat 175. évfordulója mellett a Ringier Magyarország 15 éves jubileumát is ünnepli e képes visszatekintéssel.
A megnyitón kerül a nagyközönség elé "Az Év Fotói 2007" című könyv, amely a 2007-es pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést.

A tárlat a budapesti helyszínt követően országos turnéra indul, és látható lesz Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Veszprémben.

A kiállítás rendezője:
Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter

A rendező munkatársai:

Haris László fotóművész, Katkó Tamás fotóriporter és Túry Gergely, a HVG fotóriportere

A kiállítás kurátora:
Kiscsatári Marianna főmuzeológus

A Sajtófotó Pályázat 2007 díjfelajánlói:

Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Magyar Távirati Iroda Zrt., Canon Hungária Kft., NIKON Kft., HVG Szerkesztősége, Népszabadság Szerkesztősége, Pannon Lapok Társasága, Story Magazin, Zoom.hu, Szabad Föld Szerkesztősége, Fotó Videó Szerkesztősége, Fotolux Kft., Multi Marketing Group Kft.

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás szponzorai

Főtámogató: Ringier Kiadó Kft.
Technikai főtámogató: Canon Hungária Kft.
Média-főtámogató: HVG Kiadó Zrt.

Kiemelt támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap, UPC Magyarország Kft.

Kiemelt médiatámogatók:
ATV, Budapesti 7nap, Fidelio.hu, Gazdasági Rádió, Hírszerző.hu, Index.hu, Inforádió.hu, Klubrádió, MTV, Népszabadság, Népszava, Pannon Lapok Társasága, Port.hu

Támogatók:
Budapest Főváros Önkormányzata, Magyar Fejlesztési Bank Rt., MOL Rt.

Médiatámogatók:
MTI Zrt., Metro hírújság, Privatbankar.hu, Fidelio.hu

Együttműködő partnerek:
Budapesti Tavaszi Fesztivál, Tesco Globál Áruházak Zrt., Adeko, FotoKlikk.hu
Rendező szervezetek: Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Fotóriporterek Társasága, Magyar Nemzeti Múzeum

Kommunikációs vezető:
László Ágnes
e-mail: agnes.laszlo@gmail.com
www.sf2007.hu

 
   
XXVI. Magyar Sajtófotó kiállítás
 
 
  © 2005 Magyar Nemzeti Múzeum
Impresszum