Kiállítások > Időszaki kiállítások > André Kertész Retrospektív

     

André Kertész Retrospektív

2011. 09. 30. - 2011. 12. 31.
2. emelet

André Kertész rendkívüli szerepet játszott a 20. századi fényképezés történetében. Ezelőtt soha nem volt a munkássága egészét átfogó, annak valós arányait és hangsúlyait feltáró retrospektív kiállítása. A Jeu de Paume-ban 2010 szeptemberében nyílt, majd Winterthurban és Berlinben bemutatott tárlat, melyet most a Magyar Nemzeti Múzeum is fogad, ezt a hiányosságot pótolja. A 250 művet, fotókat és újságokat bemutató visszatekintés mintegy 1000 négyzetméteren, 2011. szeptember 30-tól látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben.

André Kertész (1894-1985) fotográfusi tevékenysége több mint fél évszázadot ölel fel, s egyike azoknak a külföldre származott magyar mestereknek, akiknek nevét minden fotográfiát kedvelő a 20. század legmeghatározóbb egyéniségei között tartja számon. Robert Capa, Moholy Nagy László, Brassai, Munkácsi Márton és André Kertész nem csak az egyetemes fotótörténet kiemelkedő alkotói, de nekik köszönhetően a magyar fényképezés múltja iránti érdeklődés sem lankad.

A művész fotográfussá formálódásának első évei Magyarországhoz kötődnek. Első felvételét 1912-ben készítette, majd az első világháború alatt a megszokott heroikus ábrázolósától eltérő, művészi képekben örökítette meg a katonaélet mindennapjait.

1925-ben érkezett Párizsba, ahol azonnal a Montparnasse pezsgő művészvilágába került. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, s két év múlva  már kiállítása nyílt az Au Sacre du Pritemps galériában, 1933-ban elkészült híres Distortions (Torzulások) című sorozata, majd 1934-ben megjelent első, Szajna partján, parkokban, utcákon tett kóborlásai során keletkezett, párizsi mindennapokat megörökítő képekből összeállított albuma, a Paris vu par André Kertész (Párizs, André Kertész szemével). A kor legjelentősebb illusztrált magazinjaiban, köztük a VU-ben jelentek meg a fényképei.

1936-ban az egyik legnagyobb hírügynökséggel, a Keystone-nal kötött szerződése New Yorkba szólította, de az együttműködés rövidnek bizonyult, s helyette Kertész olyan tekintélyes folyóiratoknak kezdett dolgozni, mint a House and Garden, a Harper's Bazaar és a Vogue. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 1949-tól belsőépítészeti fényképezéssel foglalkozott. A Museum of Modern Art 1964-ben rendezett kiállítást a két éve visszavonult Kertész műveiből, amit további tárlatok követtek Tokióban, Stockholmban, Budapesten, Londonban, Párizsban stb.

Az 1970-es évek közepétől a New York-i lakásának ablakából feltáruló látvány kötötte le művészi érdeklődését. Washington Square-i otthonában hunyt el 1985-ben.

A retrospektív kiállítás, mely Párizs, Winterthur és Berlin után 2011 szeptember 30-tól Budapesten látható, nagyszámú vintázst és eredeti dokumentumot vonultat fel, amelyek fontos részei a fotóművész kivételesen kreatív látásmódjának, a magyarországi kezdetektől, az 1925 és 1936 közötti párizsi tartózkodás idején, az avantgárd fotóművészetben betöltött vezető szerepén át egészen New Yorkig, ahol csaknem ötven évet élt anélkül, hogy rálelt volna a hőn áhított siker.

A kiállítás, amely főhajtás a fényképész előtt, akit Cartier-Bresson egyik mesterének tekintett, rámutat az alkotói életszakaszok, helyzetek, témák és stílusok nyilvánvaló különbözőségei mögötti kertészi szemléletmód összefüggéseire, kiemeli eredetiségét és lírai egyedülállóságát visszatükrözve - amennyire csak lehet -, alkotói életpályáját.

Archív dokumentumokat felhasználva, fókuszba helyezi munkásságának kevésbé ismert részeit (a fotóriporteri indulást Párizsban, a képeslapokban és könyvekben megjelent  képeit) és elemzi  újraéledésének körülményeit is.

Megvizsgálva a visszatérő fő gondolatokat és témákat Kertész munkáiban, fényt derít ennek a besorolhatatlan fotóművésznek a teljes munkásságára, aki saját magát amatőrnek tekintette, és akinek hatásáról Roland Barthes úgy nyilatkozott: „bennünket is elgondolkodtat".

(Michel Frizot és Annie-Laure Wanaverbecq, az utazó kiállítás kurátora nyomán)

A különböző alkotói korszakokat bemutató kiállítás megismerteti a látogatóval Kertész alkotói felfogásának folytonosságát és egységességét, melyhez kontinenseken átívelő pályája során mindvégig hű maradt. Feltárja, hogyan született meg általa a fotográfia hiteles poétikája - amit  ő  úgy nevezett: valódi fotográfiai nyelv.

A Magyar Nemzeti Múzeum a nagy sikerű Ács Irén, Robert Capa és Hemző Károly életmű kiállítások nyomdokain haladva ezzel a tárlattal tiszteleg a mester, André Kertész életműve előtt.

A kiállításról és a hozzá kapcsolódó programokról bővebb információt a  folyamatosan frissülő www.andrekertesz.hu oldalon is olvashatnak.


Jegyárak:

Felnőtt egyéni jegy: 2.500 Ft

Felnőtt kedvezményes: 1.250 Ft

Ifjúsági jegy: 1.250 Ft

Családi jegy: 4.000 Ft

Diák csoportos jegy (30 főig): 12.000 Ft

Érvényes az André Kertész Retrospektív és a Kertész-képek című kiállításokra.

KOMBINÁLT jegy (az André Kertész Retrospektív, valamint a múzeum többi állandó és időszaki kiállításaira érvényes)

Felnőtt egyéni jegy: 3.200 Ft

Felnőtt kedvezményes jegy: 1.600 Ft

Ifjúsági jegy: 1.600 Ft

Családi jegy: 5.500 Ft

Diák csoportos jegy (30 főig): 17.000 Ft / csoport 
 
  © 2005 Magyar Nemzeti Múzeum
Impresszum