Kiállítások > Időszaki kiállítások > Archívum > MÚZEUM-KÖRÚT

     
   

MÚZEUM-KÖRÚT

2007.03.

2. emelet

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás nyitva tartását meghosszabbítottuk, március 6-18 között minde nap, hétfő kivételével, 20 óráig tekinthető meg!


A hazai kulturális életben ma még példa nélkül áll, hogy egy állami múzeum és egy magánalapítvány közös kiállítást rendezzen. Az ország legrégebbi múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum és az egyik legújabb képzőművészeti gyűjteményt magáénak tudható Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közösen állít ki gazdag válogatást a hazai festészet ritkaságaiból. A 86 művész 144 remekműve 16 múzeumból és közgyűjteményből, valamint számos magángyűjteményből érkezik: összesen harminc kölcsönző válik meg a kiállítás idejére kedvenceitől. 

A Magyar Nemzeti Múzeum Pollack Mihály tervezte épületének 12 éve tartó rekonstrukciója fontos állomáshoz érkezett. Korszerűsítésének egy szakasza lezárult. Nem csupán a homlokzat, hanem az épületbelső is teljesen megújult, ezekbe az új terekbe hívjuk most a látogatókat, felidézve egyben a Magyar Nemzeti Múzeum falai között 1846-ban megrendezett első kiállítást is, a Pyrker-képtár bemutatóját.

A KOGART Ház nevét 2004-ben ismerte meg a közönség, amikor az egykor a Fiatal Művészek Klubjának otthont adó Andrássy úti palotát kiállítótérré alakítva megnyitotta kapuit. Azóta mintegy 20 nagysikerű kiállítást rendeztek itt. Az alapító, Kovács Gábor maga is ismert műgyűjtő. 

A közös kiállítás ritka kincseket tár a közönség elé: itt együtt látható Mányoki Ádám a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Rákóczi portréja és a Kovács Gábor gyűjteményhez tartozó, Rákóczi feleségét, Sarolta Amália hercegnőt ábrázoló képmás. Kuriózum Brodszky Sándornak az 1882. évi műcsarnoki kiállításon bemutatott A Balaton zalamegyei partján című nagyméretű festménye is, melynek érdekessége, hogy Ferenc József vásárolta meg magángyűjteménye számára, s több mint 100 év után most látható először. Különleges élmény Benczúr Gyula Koszorút a mamának című alkotása is, mivel a művész feleségét és kisleányát ábrázoló kép még 1876-ban, a mű keletkezésének évében Londonba került, és néhány évvel ezelőtt bukkant fel külföldi árverésen.

A korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő híres Munkácsy-kép, a Poros út I. - amely néhány éve a Mű-Terem Galéria árverésén cserélt gazdát - most ismét látható. De itt találjuk Gulácsy Lajos főművét, az Ópiumszívó álmát, és Csontváry Kosztka Tivadartól a Templomtéri kilátás a Holt-tengerre Jeruzsálemben című képet is, mindkettőt a Janus Pannonius Múzeum adja kölcsön. A Kovács Gábor gyűjtemény darabja Szinyei Merse Pál Patakpart című képe, amely szerepelt a Műcsarnok 1897. évi tavaszi kiállításán, és egykor Szmrecsányi Pál nagyváradi püspök birtokában volt. Budapesti magángyűjteményből érkezett egy másik Szinyei Merse Pál festmény, az 1916-ban készített Vadregényes táj. Mészöly Géza nagyméretű festményét, amely a Vadkacsavadászat címet viseli, eddig a Magyar Nemzeti Galéria letéteként a Széchényi Könyvtár olvasói láthatták. Most a múzeumi közönség is megtekintheti a Magyar Nemzeti Múzeum frissen felújított épületszárnyában kiállított 144 remekmű között.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter KOGART, Gödölle Mátyás MNM

Belépő árak a kiállításra:

Felnőtt:   1200 Ft

Diák, nyugdíjas, pedagógus:   600 Ft

Magyar diákcsoport (max. 25 fő+2 fő felnőtt kísérő):   10.000,-Ft

Családi jegy (max. 1+3 fő vagy 2+2 fő):    2.000,-Ft

További információ: 1/327-7773,  info@hnm.hu


   Pályázati felhívás!

 
   
MÚZEUM-KÖRÚT
 
 
  © 2005 Magyar Nemzeti Múzeum
Impresszum