Kiállítások > A hónap műtárgya > Archívum

     
   

Bronzkori agyag kocsimodell

2007.12.

A kocsi eredetével kapcsolatban általánosan elfogadott nézet, miszerint az a Közel-Keleten (Mezopotámia, Szíria, Anatólia) alakult ki, ugyanis erről a területről ismerjük a legtöbb és legkorábbi ábrázolásokat, illetve agyag kocsimodelleket, szobrocskákat. A kocsi európai elterjedésére három lehetséges útvonalat jelölnek meg a kutatók: a Fekete-tenger északi részén lévő sztyeppe vidéket, a Balkán félszigetet, valamint a Földközi-tenger vidékét Itália közvetítő szerepével. A legújabb kutatások azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egymástól függetlenül több helyen is megalkothatták a kerekes járműveket. Régészeti adatokkal bizonyíthatóan a kocsi a Kr. e. 4. évezred második felétől már ismert volt a Pontus-vidéken, Mezopotámiában, de Észak- és Közép-Európában, így a Kárpát-medencében is.

A Kárpát-medencei kocsik formájára az egyre nagyobb számban előkerülő őskori agyag kocsimodellekből következtethetünk. A réz-illetve bronzkori - sokszor díszített - agyag kocsimodellek közül ez utóbbiak száma mára már meghaladja a hatvanat. A ritkábban sírokból, gyakrabban telepekről feltárt leletek jól jelzik az eredeti kocsik felépítését. Közös jellemzőjük a négy kerék vagy annak helyei (a kerekek általában hiányoznak a kocsimodellekről, azokat külön helyezik el), a nyitott, szögletes kocsiszekrény, amelynek a teteje néha ívelt. A kocsitengelyek helyzetére több formában utalnak. A kocsiszekrény hosszabb oldalait alul lekerekítik, ezeket a rövidebb oldalra merőlegesen átfúrják. Egy másik esetben a kocsi alsó részén egy-egy hornyolat utal a szemben elhelyezkedő kerekeket összekötő tengelyre. A kiállításon látható agyag kocsimodellnél a keréktengely beillesztésére szolgáló furatokat külön tették a kocsiszekrény aljára.

      Az őskori kocsik eleinte tömör fakerekekkel ellátott nehézszekerek voltak. A Kárpát-medence területén a küllős kerekű, gyorsabb harci kocsi, csak a bronzkor második felétől, a hitvilághoz köthető halotti kocsi még később, a Kr. e. 2-1. évezred fordulóján jelenik meg.

A kocsi megtekinthető a Végtelen utazás... Utak térben és időben című időszaki kiállításon.

 
   
Bronzkori agyag kocsimodell
 
 
  © 2005 Magyar Nemzeti Múzeum
Impresszum